برای تقویت و افزایش گلدهی گیاه چه کنیم؟!

بازدید: 2,882 بازدید
گلدهی گیاه
5/5 - (1 امتیاز)

افزایش گلدهی برای بسیاری از گیاهان اهمیت دارد. برای مثال گیاهان زینتی که گلدهی آنها باعث زیبا تر شدن گیاه و لذت بردن از آن زیبایی می شود. افزایش گلدهی برای محصولات کشاورزی و درختان نیز اهمیت دارد چرا که هرچه گل بیشتری تولید شود میوه و محصول بیشتری نیز تولید می گردد. بعضی از محصولات مانند زعفران، گلرنگ و انواع گیاهان دارویی هستند که گل آنها مصرف دارد و مستقیما به بازار ارائه می شود.

عوامل موثر در افزایش گلدهی

  • نور مناسب: اطمینان حاصل کنید که گیاهان شما دسترسی کافی به نور خورشید دارند. بیشتر گیاهان نیاز به حداقل 6 تا 8 ساعت نور مستقیم یا نور کمی رو به نور خورشید دارند.
  • آبیاری مناسب: گیاهان برای رشد و گلدهی به آب مناسب نیاز دارند. اطمینان حاصل کنید که خاک همیشه مرطوب است، اما آبیاری بیش از حد نیز می ‌تواند به گیاهان آسیب برساند. بهتر است قبل از آبیاری، خاک را با انگشتان خود بررسی کنید و زمانی آبیاری کنید که چند سانتیمتر از سطح خاک خشک شده باشد.
  • خاک مناسب: استفاده از خاک حاوی مواد غذایی غنی برای گیاهان می ‌تواند به رشد و گلدهی آنها کمک کند. اگر خاک شما فقیر است، می ‌توانید از کود های آلی یا معدنی استفاده کنید تا مواد مغذی را به خاک اضافه کنید.
  • کوددهی: استفاده از کود های مخصوص گیاهان می ‌تواند به رشد و گلدهی آنها کمک کند. قبل از استفاده از هر نوع کود، به دستورالعمل استفاده مراجعه کنید و مقادیر را دقیقاً رعایت کنید.
  • حفظ دمای مناسب: برخی گیاهان نیاز به دمای خاصی برای گلدهی دارند. تحقیق کنید و اطمینان حاصل کنید که دمای محیط مناسب برای گیاهان خود را فراهم می ‌کنید.
  • از بین بردن عوامل بیگانه: عوامل مانند آفات، بیماری‌ ها و علف ‌های هرز می ‌توانند روی رشد و گلدهی گیاهان تأثیر منفی داشته باشند. از روش‌ های مناسب برای کنترل آفات و بیماری ‌ها استفاده کنید و علف‌ های هرز را از اطراف گیاهان ریشه کن کنید.
  • تهویه مناسب: برخی گیاهان برای رشد به تهویه مناسب نیاز دارند. اطمینان حاصل کنید که هوا در اطراف گیاهان خود در حدود معقولی تهویه شده است.

عناصر موثر در افزایش گلدهی

پتاسیم: پتاسیم (K)  در فرآیند تشکیل گل و میوه نقش بسیار مهمی دارد. این عنصر به عنوان یک سیگنال برای گیاه عمل کرده و فرآیند تشکیل گل را تحریک می‌ کند. مصرف مناسب پتاسیم می ‌تواند باعث افزایش تعداد و کیفیت گل ‌ها شود.

فسفر: فسفر (P) در فرآیند تقسیم سلول‌ ها و تشکیل بافت‌ های جدید گل ‌ها و میوه ‌ها مورد استفاده قرار می ‌گیرد. فسفر به عنوان یک عامل رشدی مهم، تعداد و اندازه گل ‌ها را افزایش می ‌دهد. این عنصر در تقسیم سلول ‌های رشدی و افزایش رشد زایشی موثر است. در نتیجه، گیاهان با مصرف مناسب فسفر می ‌توانند گل ‌های بیشتری تولید کنند.

عناصر میکرو مانند روی، بور و آهن نیز تاثیر بسزایی در افزایش گلدهی دارند. در نتیجه برای افزایش گلدهی در گیاهان پیشنهاد می شود که از کود های دارای این عناصر استفاده کنید. کود فروت ست تانسو و کود های پتاسیم دار و انواع کود های میکرو می تواند برای گیاه شما بسیار سودمند باشد.

یکی از عوامل خیلی مهم و مؤثر در رابطه با گلدهی گیاه، تأمین صحیح مواد غذایی مورد نیازشه! اگر شمام با کلی ذوق و شوق گیاه آنتریوم با گل­های زیبا خریداری کردید و اما بعد از یه مدت گل­هاش ناپدید شدن، باید بدونید که احتمالاً در نحوه­ی تأمین مواد غذایی و روش های کود دهی اون مرتکب اشتباه شدین! اگر متوجه شدین که همراه با عدم گلدهی، رنگ برگ­های گیاهتون هم پریده، احتمالا دلیلش اینه که خاک گلدان گیاه­تون به شدت فقیر شده و بنابراین گیاه ضعیف شده و باید از کود کشاورزی مثل کود 20 20 20 استفاده کنید. پس در این مقاله همراه آرمان بذر سپاهان باشید.

تأمین عناصر مورد نیاز برای گلدهی  گیاه

به طور کلی وجود محیط و شرایط رشدی مناسب و پایدار، شرط شادابی و گلدهی مناسب گیاهانه. با حذف هر کدام از شرایط مورد نیاز گیاه، احتمالا رشد، گلدهی و عملکرد گیاه دچار مشکل و اختلال میشه. اینجاییم که راجع به بعضی از این شرایط و مشکلاتی که فراهم نبودشون می­تونه به وجود بیاره، حرف بزنیم.

درسته که غنی بودن خاک اهمیت زیادی داره . اما باید بدونید که اگر خاک خیلی هم غنی باشه و به عبارت دیگه، در مصرف کود زیاده ­روی کرده باشید یا تناسب بین عناصر کودی رو رعایت نکرده باشید، باز هم گلی نخواهید دید و در عوض، شاهد برگ­های سبز و پرپشت خواهید بود. پس در مصرف کود و عناصر غذایی نهایت دقت رو به کار ببرید.

طول دوره­ی روشنایی

دلیل گل ندادن بنفشه آفریقایی­تون می­تونه مربوط به دوره ­ای باشه که در معرض روشنایی قرار می­گیره!

گل­دهی گیاهان بشدت به تعداد ساعات روز و شب وابسته هست و گیاهان از این نظر به سه دسته ­ی روز کوتاه، روز بلند و بی تفاوت تقسیم میشن. به طوری که گیاهان روز کوتاه فقط زمانی وارد فاز زایشی و گلدهی می­شند، که طول روزها کوتاه باشه، و این قضیه در مورد گیاهان روزبلند بالعکسه.

گیاهان خنثی یا بی­تفاوت حساسیت کم­تری نسبت به طول روز از خودشون نشون میدن. برای مثال بنفشه آفریقایی گیاهیه که می­تونه در تمام طول سال گلدهی داشته باشه، اما به شرطی که نیاز به روشناییش که 12 تا 14 ساعت در طول شبانه ­روزه، تأمین شه. هر چند در رابطه با این گیاه دمای محیط نیز اهمیت بالایی داره و بهتره گیاه در شرایط دمای خنک قرار بگیره، چرا که دمای بالاتر از 29 درجه­ی سانتی­گراد اگر چه گل­دهی رو تحریک می­کنه، اما می­تونه باعث ضعف بنیه­ ی گیاه بشه.

تفاوت گلدهی بنفشه آفریقایی در شرایط مناسب و نامناسب از نظر طول دوره¬ی روشنایی
تفاوت گلدهی بنفشه آفریقایی در شرایط مناسب و نامناسب از نظر طول دوره ی روشنایی
گلدهی گیاه
گلدهی گیاه

روش های آبیاری

شیوه آبیاری صحیح نقش مهمی در گلدهی گیاهان ایفا می­کنه! و این لزوماً به معنای آبیاری منظم و ایجاد بهترین شرایط رشد رویشی نیست! بسته به نوع گیاه و شروط لازم آن برای گلدهی، فواصل و حجم آبیاری می­تونه متفاوت باشه. برای مثال، در رابطه با بنفشه­ ی آفریقایی که قبل­تر هم راجع بهش صحبت شد.

گاهی آبیاری زیاد مانع از گلدهی و افزایش رشد رویشی میشه، این در حالیه که اگر تحت تنش خشکی قرار بگیره، گلدهی تحریک شده و وارد فاز زایشی میشه. نکته­ ای که باید بهش توجه کنید اینه که در ایجاد تنش افراط نکنین که به گیاه آسیب وارد نشه و همچنین از مساعد بودن سایر شرایط رشدی گیاه مطمئن باشید که تنش اندکی که وارد می­کنین، اثر سوء زیادی روی گیاه­تون ایجاد نکنه.

سایه­ دوست یا نورپسند بودن گیاه

برخی گیاهان برای گلدهی نیاز به نور مستقیم خورشید دارند. در حالی­که بعضی دیگر از گیاهان به نور مستقیم نیاز ندارند. و بین گیاهان نورپسند و سایه­ پسند از نظر ژنتیکی و گلدهی تفاوت وجود داره. گیاهانی مثل پتوس، سانسوریا و زامیفولیا جزو گیاهان سایه­ دوست هستن.

در حالی­که برخی دیگه مثل حسن یوسف، نخل ساگو کاکتوس نورپسند هستند. این خصیصه روی گلدهی گیاه نیز می­تونه تأثیرگذار باشه، برای مثال، اگر گیاه اسپاتی فیلوم شما علیرغم این­که رشد خوبی داره، اما گلی تشکیل نمی­ده، شاید نیاز هست که جای اون رو عوض کنید، چون احتمالا از مشکل کمبود نور رنج می­بره، اما یادتون باشه که نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرارش بدید.

گلدهی و شادابی اسپاتی فیلوم تحت شرایط محیطی و نور مناسب
گلدهی و شادابی اسپاتی فیلوم تحت شرایط محیطی و نور مناسب
تأمین مناسب شرایط رشدی و مواد غذایی آنتریوم
تأمین مناسب شرایط رشدی و مواد غذایی آنتریوم

گل­دهی و ارتباطش با عمر گیاه!

گاهی اوقات دلیل گل ندادن گیاهتون می­تونه صرفا سن و عادت رشدی اون باشه! برخی گیاهان در همه ­ی طول سال، برخی چند بار در سال و برخی هر چند سال یک بار گل می­دن. بنابراین باید بدونید که برخی گیاهان رو نمی­تونید با تغییر شرایط رشدی و محیطشون وادار به گلدهی کنید.

برای مثال گیاه ارکیده 2 تا 3 بار در طی یک سال می­تونه گل بده اما این گلدهی مشروط به اینه که اولا گیاه بالغ شده باشه و دوماً سایر  شرایط مورد نیازش از جمله محیط مرطوب، نور ملایم، و حفظ تعادل در اضافه کردن کود و مواد غذایی فراهم شده باشه. از سوی دیگر، پیری گیاه نیز می­تونه مانع از گلدهی اون بشه. برای مثال یکی از دلایل عدم گل­دهی گل­های اسپاتی­فیلوم شما، وقتی سایر شرایط رشدی اون فراهم هست، می­تونه پیری و نیاز به تقسیم و تکثیرش باشه.

تهویه­ ی مناسب خاک!

یکی دیگه از عوامل مؤثر بر گلدهی گیاهان، تهویه­ ی مناسب خاکه که عدم وجود آن می­تونه اختلال در گلدهی و یا باز شدن گل­ها رو در پی داشته باشه. برای مثال، در صورت عدم تهویه­ ی مناسب و در شرایطی که خاک حالت چسبنده پیدا ­کنه و بدین صورت مانع عبور اکسیژن شه، گل­های آنتوریم باز نمی­شند و در این شرایط نیاز هست که سطح خاک رو زیر و رو کنید تا اکسیژن کافی وارد خاک شه.

دسته بندی بلاگ
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

2 پاسخ به “برای تقویت و افزایش گلدهی گیاه چه کنیم؟!”

  1. سلام مطالب جالبی قید شده شایسته است درخصوص گلدهی بیشتر درختان مثمر مقدار عناصر و ترکیبات کود میکرو المنت زود بازده برای محلول پاشی قید شود ..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

No products in the cart.

Return To Shop
ورود به سایت