کاشت خیار

بازدید: 4,658 بازدید
روش کاشت خیار
2.3/5 - (31 امتیاز)

خیار از صیفی جات بسیار محبوب و پر مصرفی است که در کل سال مورد نیاز است و تولید می شود. کاشت خیار در گلخانه، مزرعه و گلدان انجام می گیرد. بذر خیار معمولا به دو صورت بوته ای و درختی در بازار به فروش می رسد که نوع بوته ای برای کاشت در مزرعه و نوع درختی برای کاشت در گلخانه استفاده می شود. کاشت خیار به دو صورت کلی انجام می گیرد، کاشت مستقیم بذر در زمین اصلی و کاشت در خزانه.

در روش کاشت بذر در زمین اصلی، بذر را مستقیما در زمین اصلی با فاصله ی مشخصی با بذری دیگر در عمق خاک می کارند. در گلخانه های خاکی در هر متر مربع در حدود 1 تا  3 بوته کاشت می شود. باید دقت کرد که فاصله ردیف ها در دو طرف پشته ها از 90 cm کمتر نشود. زیرا در غیر اینصورت نور کافی به بوته ها نمی رسد و رفت و آمد مشکل می شود. برای کشت مستقیم ابتدا باید زمین را به میزان کافی مرطوب نمایید تا گاورو باشد، سپس زیر و روی بذر را به مقدار مورد نیاز پیتماس یا ماسه شیرین بریزید. پیتماس در واقع ماده‌ ای طبیعی است که در بازار می ‌توانید انواع خارجی و ایرانی آن را پیدا کنید. اگر میزان رطوبت هوا و خاک، نور و دمای هوا مناسب باشد بذر های خیار پس از 5 تا 7 روز جوانه می زند. در این مطلب همراه آرمان بذر سپاهان باشید.

کاشت خیار گلخانه ای

در مطلب قبل در رابطه با کاشت پسته مطالبی را برای شما قرار دادیم. در این مطلب قصد داریم آموزش هایی را در خصوص کاشت خیار به شما ارائه دهیم. خیار گلخانه ای گیاهی است از گیاهان گلدار، از رده دولپه ای ها، از گیاهان یکساله جالیزی، از خانواده کدوئیان (Cucurbithacae)  و از جنس Cucurbita با نام علمی  (Cucumis sativus) است. ریشه این خیار درختی، نسبتاً سطحی است و برای کاشت آن باید خاک سطح الارض کاملاً آماده و غنی از مواد غذایی باشد و در ضمن ریشه آن یکساله است. خیار گلخانه ای به دو صورت خاکی و هیدروپونیک کاشت می شود. کاشت خیار به شکل خاکی بیشتر شایع است و هزینه ی کمتری در مقایسه با کشت هیدروپونیک دارد. کاشت دو ردیفه در کاشت خیار نسبت به کاشت یک ردیفه شایع تر است.

دمای مورد نیاز برای کاشت خیار

بوته ی خیار بومی مناطق گرمسیری است و به همین دلیل در آب و هوای گرم بهتر رشد می کند و بازدهی بیشتری دارد. بوته های خیار می تواند در بازه ی دمایی 12 تا 42 درجه سانتی گراد جوانه بزند و تولید محصول کند. خیار درختی در واقع بوته ای است که ارتفاع آن می تواند تا 6 متر نیز برسد.

خیار گلخانه ای را با نخ هایی از سطح زمین به سقف گلخانه متصل می کنند تا رشد بوته ها به صورت عمودی و رو به بالا انجام شود و نور کافی به تمامی برگ ها برسد و حداکثر محصول برداشت شود. در شرایط گلخانه، خیار به کمینه دمای ۲۱ درجه سانتی گراد نیاز دارد. اگر دما به طور ناگهانی افت کند، علایم پژمردگی ممکن است ظاهر شوند، اما این گیاهان معمولا بهبود می یابند. اگر دوره سرما به ویژه در نزدیکی دیوار های گلخانه که ایزوله نشده اند طولانی باشد، گیاهان به طور دائمی کوتاه خواهند شد.

خاک مورد نیاز برای کاشت خیار

مناسب ترین خاک برای کاشت خیار، خاکی غنی و سبک است که نفوذپذیری خوبی نیز داشته باشد. خاکی با بافتی لومی شنی  می تواند برای کاشت خیار مناسب باشد. در این نوع خاک ریشه ها به راحتی رشد می کنند و گیاه می تواند نیاز های غذایی خود را از طریق ریشه ها جذب کند. در صورتی که خاک مزرعه یا گلخانه شما سفت و سنگین است باید شن شیرین به آن اضافه کنید و اگر خاک نیاز به تقویت دارد می توانید از کود ورمی کمپوست یا کود حیوانی کاملا پوسیده و استریل استفاده کنید. خاک های شور و یا قلیایی زیاد برای کاشت خیار مناسب نمی باشد. Ph مناسب برای کاشت خیار در حدود 6 تا 7 است.

برداشت خیار

خیارهایی که بازار پسندی خوبی دارند بهتر فروش می روند و طرفداران بیشتری دارند. برای بازارپسندی بیشتر محصول رعایت یکسری نکات ضروری است که در ادامه این نکات را یاداوری می کنیم.

  • برای جلوگیری از آسیب فیزیکی به میوه ها باید حتما با قیچی برداشت شوند و قیچی را از قبل ضد عفونی کنید.
  • هر روز یا یک روز در میان برداشت انجام دهید، این کار جهت جلوگیری از درشت شدن بیش از حد میوه ها انجام می گردد.
  • کارتن های برداشت محصول را قبل از برداشت در جایی خنک قرار دهید و کف آن را روزنامه ی تمیز پهن کنید و کارتن را در پلاستیک قرار دهید.
  • به منظور انبارداری خیار ها را در جایی خنک نگهداری کنید.

زمان کاشت خیار گلخانه ای

زمان کشت محصول ارتباط مستقیمی با افزایش میزان بهره برداری محصول در مناطق مختلف با شرایط جوی متفاوت کاشت خیار در زمان های متفاوتی انجام می شود. برای کاشت خیار در گلخانه بهتر است که از کشاورزان با تجربه ای که قبل از شما اقدام به کاشت خیار کرده اند در مورد نظر و تجربیاتشان سوال کنید.  برای مثال در مناطق جنوبی کشور زمان کشت از اوائل مهرماه شروع می ‌شود و در خرداد ماه سال بعد برداشت محصول پایان می ‌یابد.

در مناطق شمالی و مرکزی کشور که در آذر ماه و دی ماه دارای هوای ابری و سرد می ‌باشند زمان کشت خیار گلخانه ای را به نحوی انتخاب می‌ کنند که این زمان یا آخر فصل برداشت و یا آغاز کشت باشد. به طور کلی زمان هایی که شرایط جوی نامساعد است باید از دوره کشت حذف گردد و اگر چنین کاری صورت نگیرد و زمان های نامساعد در میان زمان برداشت قرار گیرد کشت با مشکلات عدیده ای روبرو می ‌شود.

نور مورد نیاز برای کاشت خیار

مقدار نور مورد نیاز برای کاشت خیار داخل گلخانه معمولا با تابش مستقیم نور خورشید تامین می شود. در برخی مناطق ایران که تابستان بسیار گرمی دارد و تابش آفتاب مستقیم است مانند مناطق مرکزی و جنوبی کشور، برای پیشگیری از گرم شدن بیش از حد گلخانه می توان از شید یا سایبان استفاده کرد. پارچه های سبز رنگ شید با درجه های عبور نور متفاوت بر روی سقف گلخانه کشیده می شوند تا نور کمتری به گلخانه بتابد. لازم به ذکر است که این سایبان ها با خنک شدن هوا و شروع پاییز جمع آوری می شود تا نور بیشتر و بهتری به گیاهان برسد و گلخانه گرم شود.

کاشت خیار
کاشت خیار

نکات مهم در مورد هرس خیار گلخانه ای

در مراحل اولیه کاشت خیار مهم ترین دغدغه گلخانه داران رشد خوب بوته ها است و به همین دلیل نیز تا زمانی که بوته ها به ارتفاع 30 سانتی متر می رسند باید هرس انجام دهید. هرس بوته ها شامل حذف شاخه های فرعی، میوه و گل ها می شود. هدف از هرس بوته ها در ادامه به اختصار بیان می گردد.

  • این کار باعث می شود که انرژی گیاه روی رشد متمرکز شود.
  • به بهبود ریشه های آسیب دیده کمک می کند.
  • تهویه هوا را بین بوته ها بهبود می بخشد.
  • آفات و بیماری ها را کاهش می دهد.
  • طول گیاه افزایش پیدا می کند
  • نور به همه ی بوته های داخل گلخانه می رسد.
  • باردهی و میوه دهی را افزایش می دهد.

کود مخصوص برای کاشت خیار

خیار در مراحل رشدی مختلف خود به کود های مختلفی احتیاج دارد. در زمان کاشت بذر به منظور جوانه زنی بهتر بذور لازم است آنها را به انواع کود های بذر مال مانند کود جلبک دریایی سیفر استار و کود هیومیک اسید آراز آغشته کنید. در ادامه جدولی توسط کارشناسان آرمان بذر سپاهان به منظور راهنمایی کشاورزان در مصرف کود برای خیار آوردیم.

 

     

 

زمان مصرف
طریقه مصرف
نوع کود
عناصر موجود در کود
زمان استقرار نشا تا 6 برگی
آبیاری
هومی استار
هیومیک اسید، فولویک اسید، پتاسیم
پس از استقرار نشا
آبیاری/محلول پاشی
ان پی کا 20-20-20/آمین استار
نیتروژن، فسفر، پتاسیم/آمینو اسید، نیتروژن
گلدهی
آبیاری اول/محلول پاشی/آبیاری دوم
ان پی کا 10-52-10 تانسو/کلات میکرو تانسو/ان پی کا 12-12-36 آرمافرت
نیتروژن، فسفر، پتاسیم/تمامی عناصر میکرو/ازت، فسفر، پتاسیم، عناصر میکرو
میوه دهی و برداشت ( تکرار شود)
آبیاری اول/محلول پاشی/آبیاری دوم
کلسیم بور تانسو/سیفر استار/ان پی کا 5-5-45
کلسیم، بور، نیتروژن، آمینواسید/عصاره ی جلبک دریایی/نیتروژن، فسفر، پتاسیم

توصیه های کودی

  • مقادیر توصیه شده هر کود روی بسته بندی آن درج شده است.
  • در صورت شور بودن خاک برای کاشت خیار می توانید از کود های آمینو اسید و هیومیک اسید به صورت آبیاری به دفعات بیشتر استفاده کنید.
  • کود ها را در آب کاملا حل کرده و سپس مصرف کنید.
  • قبل از اختلاط کود ها حتما با کارشناس مربوطه مشورت کنید.
  • بهترین زمان جهت محلولپاشی غروب و یا اوایل صبح می باشد.
  • در صورت ممکن با تاتکرهای دارای همزن سمپاشی کنید.

نویسنده: مهندس نیلوفر مسیبی، کارشناس ارشد گیاهپزشکی

دسته بندی برنامه کودی گیاهان بلاگ
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

No products in the cart.

Return To Shop
ورود به سایت