چالکود

بازدید: 3,443 بازدید
در مورد چالکود چه می دانید؟
5/5 - (1 امتیاز)

در مورد چالکود چه می دانید؟

در مورد چالکود چه می دانید؟
در مورد چالکود چه می دانید؟

به جرات می توان گفت چالکود یکی از بهترین روش های کود دهی صحیح به گیاهان است. به روش بسیار ساده ای انجام می شود . همجنین نتایج بسیار شگفت انگیزی را در مقایسه با کود دهی به شیوه پخش سطحی کود به نمایش می گذارد. در این مقاله همراه آرمان بذر سپاهان باشید.

در حالت کلی کود دهی به گیاهان بسیار حائز اهمیت است . اغلب زمین های کشاورزی در اثر عوامل گوناگون و به مرور زمان مواد مغذی موجود در داخل خاک خود را از دست داده و به زمین های فقیری از نظر دارا بودن عناصر ضروری گیاهان برای رشد تبدیل می شوند. کود دهی پروسه ای است که می تواند خاک را به عنوان بستر رشد گیاه غنی از مواد مغذی لازم کند و به انجام کشاورزی پر بازده کمک نماید.

گفته می شود که استفاده از روش چالکود نسبت به سایر روش های کود دهی مزایای بیشتری در مورد غنی سازی خاک دارد. چرا که باعث جذب بهتر کود کشاورزی از طریق ریشه گیاه می شود، نفوذ آب به داخل خاک را بهبود می بخشد و شرایط تهویه بهتر را فراهم می کند. در این مقاله قصد داریم در مورد چالکود، روش انجام آن و مزایای این روش با علاقمندان به کشاورزی پر بازده صحبت کنیم. جهت کسب اطلاعات سودمند در این باره با ما همراه باشید.

چالکود روشی موثر برای جبران کمبود مواد مغذی خاک

خاک هایی که شرایط مساعدی برای رشد و پرورش گیاهان و درختان ندارند را خاک های نیازمند اصلاح خاک و استفاده از کود کشاورزی می نامند. با استفاده از انواع کود شیمیایی و کود ارگانیک سعی در انجام این اصلاح می کنند.

چالکود روشی است که در مورد جبران کمبودهای خاک بستر رشد درختان در فصل زمستان به کار گرفته می شود. در این روش در مناطقی که نزدیک ریشه درخت هستند چاله هایی را حفر می کنند و این چاله ها را با انواع کود کشاوری لازم پر و برای استفاده گیاه در فصل بهار که همان فصل رشد انواع گیاهان و درختان است مهیا می کنند. کود دهی به درختان با استفاده از این روش موجب رشد بهتر و بهبود چشمگیر کیفیت میوه های آنها می شود. در مقاله علت میوه ندادن درخت سایر علت های مربوط به این موضوع را میتوانید مطالعه کنید.

مزایای چالکود کردن کدامند؟

مزایای چالکود کردن کدامند؟
مزایای چالکود کردن کدامند؟

در حالت کلی مزایای چالکود کردن را می توان شامل مواردی به شرح زیر دانست:

  • بهبود کیفیت محصولات کشاورزی از جمله انواع میوه های مورد کشت
  • رشد و توسعه مناسب ریشه های درختان
  • جلوگیری از خشک شدن سر شاخه های درختان
  • افزایش سطح برگ های درختان و انواع محصولات باغی
  • افزایش نفوذپذیری آب در خاک
  • کاهش علف های هرز
  • پخش انواع کودهای شیمیایی و آلی در خاک به صورت متعادل و مناسب و قرارگیری آنها در دسترس ریشه
  • افزایش راندمان و در عین حال کاهش مصرف کود

چالکود کردن چگونه انجام می شود؟

چالکود کردن چگونه انجام می شود؟
چالکود کردن چگونه انجام می شود؟

چالکود کردن را در حالت کلی می توان شامل دو مرحله حفر چاله و پر کردن آن در نظر گرفت. هر یک از این مراحل دارای نکات و اصول خاص خود هستند. توجه به آنها در گرفتن بهترین نتیجه از انجام چالکود موثر است.

1) حفر چاله

ابتدایی ترین مرحله انجام پروسه چالکود، حفر چاله است. چاله هایی که به منظور چالکود کردن حفر می شوند بایستی در نزدیکی تنه درخت و تقریبا در فاصله یک سوم سایه آن از تنه قرار بگیرند. انتخاب فاصله مناسب برای حفر چاله چالکود بسیار حائز اهمیت است. محل حفر چاله باید مطابق با محل قرارگیری ریشه های فعال و جوان باشد. در واقع مواد مغذی این ریشه ها را که بیشترین جذب عناصر غذایی را دارند فراهم کند.

تعداد چاله هایی که حفر می شوند نیز بستگی به نوع درخت، سن درخت و وضعیت خاک آن دارد. هر چند که گفته می شود برای هر درخت بایستی دو تا چهار چاله مخصوص چالکود کردن حفر کرد. اما این موضوع دارای هیچ گونه ضرورت و اجباری نیست و این تعداد بسته به شرایط می تواند تغییر کند. به طوری که در باغ های با تراکم بالایی از درختان گاها برای دو درخت به طور مشترک تنها یک چاله چالکود حفر می شود. همین یک چاله در مورد تامین نیاز ریشه هر دو درخت موثر عمل می کند. اما در مورد باغ های کم تراکم حفر چاله های مشترک جوابگوی تامین نیاز درختان نخواهد بود و عملا بی اثر است.

 

عمق و قطر چاله های مخصوص چالکود چقدر باید باشد؟

هر چند که عمق چاله حفر شده برای چالکود می تواند با توجه به عمق ریشه درخت متفاوت باشد. اما در اغلب موارد عمق این چاله ها را حداکثر تا 60 سانتی متر و حداقل تا 30 سانتی متر در نظر می گیرند. اندازه قطر چاله ها نیز بستگی به وسیله هایی دارد که با استفاده از آنها چاله های چالکود حفر می شوند. در صورتی که برای این کار از بیل و کلنگ استفاده شود: قطر چاله به ناچار چیزی حدود 30 الی 60 سانتی متر خواهد شد. در صورت استفاده از مته پشت تراکتوری اندازه قطر چاله های حفر شده کمتر و حدود 40 سانتی متر خواهند شد.

2) پر کردن چاله

در پروسه چالکود کردن، انواع کود کشاورزی را به این صورت در چاله ها پر می کنند که در قسمت ته چاله  کودهای دامی قرار می گیرند و پس از آن در قسمت میانی مخلوطی از کودهای دامی و کود شیمیایی ریخته می شوند و  قسمت بالا مجددا با کود دامی پر می شود.

در صورتی که نگهداری از چاله ها به خوبی صورت پذیرد نیازی به حفر چاله به صورت هر ساله نخواهد بود. و همان چاله ها برای چندین سال جهت پر کردن با انواع کود ارگانیک و شیمیایی کافی خواهند بود. البته باید توجه داشت که برای مشاهده بهترین عملکرد پروسه چالکود بایستی نسبت به تامین رطوبت و تهویه مناسب خاک اقدام نمود.

همچنین توجه به رعایت اعتدال در میزان آبیاری هم لازم است. خیسی بیش از حد خاک نیز همچون خشکی بیش از حد آن می تواند باعث پایین آمدن راندمان پروسه چالکود شود. در نتیجه کاهش بازدهی کشاورزی شود.

بهترین زمان برای چالکود کردن چه زمانی است؟

بهترین زمان برای چالکود کردن چه زمانی است؟
بهترین زمان برای چالکود کردن چه زمانی است؟

بهترین زمان برای چالکود کردن همانطور که در بالا نیز بدان اشاره شد فصل زمستان است. البته فصل زمستان خود دارای سه ماه می باشد و اغلب افراد این سوال را مطرح می کنند که کدام یک از این سه ماه برای چالکود کردن مناسب تر هستند؟ پاسخ این است که از میان این سه ماه، چالکود کردن در بهمن ماه مناسب تر می باشد. علت آن این است که آبشویی کود در این زمان صورت نمی پذیرد . بارندگی های پس از بهمن ماه تا فصل بهار باعث آزاد شدن عناصر موجود در انواع کودهای چال شده در خاک می شوند . در نتیجه ریشه درخت به راحتی می تواند از آنها تغذیه و به خوبی رشد کند.

دسته بندی بلاگ
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

No products in the cart.

Return To Shop
ورود به سایت