چگونگی تنظیم PH خاک و اهمیت آن
تنظیم PH خاک مقوله ای بسیار مهم برای حفظ سلامت گیاهان است. این تنظیم می تواند شامل افزایش یا کاهش PH خاک باشد. مسلما جهت تنظیم PH مناسب خاک بایستی ترکیباتی را به آن افزود تا تغییرات مدنظر را حاصل نماید. در این متن، مطالب جالب و مفیدی در مورد چگونگی ارزیابی و تنظیم PH خاک ارائه خواهیم کرد . با استفاده از این نکات بتوانید بازدهی مزارع و زمین های کشاورزی خود را بالا برده و گیاهانی سالم تر و با کیفیت بالا تولید نمایید. همراه آرمان بذر سپاهان باشید.
پیش از اقدام به تنظیم PH خاک چه اطلاعاتی را باید بدانید؟
اول از هر چیز جهت تنظیم PH خاک بایستی اطلاعات لازم در مورد نوع خاک را بدانید. در اغلب موارد خاک های نرم و زهکشی شده قابلیت تنظیم و ایجاد تغییرات در PH راحت تری دارند. تنظیم PH خاک های فشرده که دارای درصد بالایی از خاک رس هستند دشوارتر است. شناسایی نوع خاک در انتخاب موادی که برای تغییر PH باید به آن اضافه کنید نیز مفید است.
علاوه بر نوع خاک داشتن اطلاعاتی در زمینه مبحث چیستی PH خاک و رنج تغییرات آن نیز پیش از اقدام عملی در این مورد می تواند مفید باشد. PH خاک معیاری برای تعیین اسیدیته و قلیائیت خاک است . این مقدار در رنج صفر تا 14 تعریف می شود. عدد میانی این دو عدد یعنی عدد 7 نشان دهنده این است که خاک از نظر اسیدیته و قلیائیت در حالت خنثی قرار و دارد. در واقع عملا نه اسید و نه بازی است. اما در مورد مقادیر کمتر از 7 تا صفر و در مورد مقادیر بالای 7 تا عدد 14 به ترتیب خاک های اسیدی و قلیایی قرار می گیرند.
اکثر گیاهان و محصولات کشاورزی رشد در PH های بین شش تا 5/7 را ترجیح می دهند. در این محدوده میکروارگانیسم های خاک و موجوداتی همچون انواع کرم خاکی نیز می توانند به حیات خود ادامه داده و به رشد و پرورش گیاه کمک می کنند.
آشنایی با دانش کشاورزی
علاوه بر شناخت نوع خاک و آشنایی با چیستی PH خاک مواردی دیگری هم لازم است. داشتن اطلاعات در زمینه نیازهای گیاهان و محصولات کشاورزی که قصد کاشت آنها را دارید. این موضوع برای تصمیم گیری در مورد افزایش یا کاهش PH خاک لازم است. تحقیق کنید گیاهی که قصد کاشت و پرورش آن را دارید به چه میزان PH خاکی نیازمند است. به عنوان مثال در اغلب موارد میوه ها و گلها رشد در محیط های اسیدی را بر محیط های قلیایی ترجیح می دهند. میوه ای همچون بلوبری جهت رشد به خاک دارای PH 5 تا 5/5 نیازمند است. البته علت میوه ندادن درخت میتواند به موارد دیگری نیز مرتبط باشد.
آزمایش PH خاک چگونه انجام می شود؟
جهت تعیین PH خاک شما بایستی آن را مورد آزمایش قرار دهید. تا از میزان PH آن اطلاع یافته و در مورد افزایش یا کاهش PH جهت کاشت گونه گیاهی خاص تصمیم گیری نمایید. جهت انجام آزمایش PH خاک می توانید با استفاده از یکی از روش های زیر اقدام نمایید:
- یک دستگاه تست PH از یکی از فروشگاه های معتبر ارائه دهنده محصولات باغبانی خریداری کنید و برای تعیین PH خاک از آن استفاده نمایید.
- نمونه خاک زمین کشاورزی یا مزرعه خود را به اداره کشاورزی منطقه ارسال و درخواست تعیین PH آن را داشته باشید. البته در این مورد توجه داشته باشید که بهتر است به جای ارائه نمونه خاک برای آزمایش، در زمین کشاورزی مربوطه سوراخی حفر نموده و داخل آن را با آب پر کنید. سپس با استفاده از یک لوله آزمایش مقداری از آب گل آلود موجود در حفره را برداشته و از آن به عنوان نمونه ای جهت تعیین PH خاک استفاده نمایید ( مقاله ی نمونه برداری خاک ).
آزمایش PH آبی که با استفاده از آن زمین را آبیاری می کنید
علاوه بر آزمایش PH خاک آزمایش PH آبی که با استفاده از آن زمین را آبیاری می کنید نیز در پروسه تنظیم PH خاک می تواند موثر باشد. به این صورت که در اغلب موارد آب های زیرزمینی که برای آبیاری زمین های کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرند قلیایی تر هستند. این موارد می توانند بر PH خاک تاثیر گذار باشند. زمین هایی نیز که اغلب با آب باران آبیاری می شوند به دلیل اسیدی بودن نسبی این آب غالبا PH کمتر از 7 داشته و تمایل به اسیدی بودن دارند.
در مورد باغچه های کوچکی که در منازل وجود داشته و با آب شهری آبیاری می شوند هم اغلب قلیائیت خاک بیشتر از اسیدیته آن می شود. این موضوع به دلیل قلیائیت نسبی آب شهری است. جهت تعیین PH آبی که با استفاده از آن زمین های کشاورزی خود را آبیاری می کنید می توانید از PHمترهای الکترونیکی یا نوارهای کاغذی لیتموس یا تورنسل تعیین کننده اسیدیته و قلیائیت موجود در بازار استفاده نمایید.
تنظیم PH خاک های اسیدی- استفاده از مواد آهکی جهت افزایش PH خاک
در صورتی که خاک زمین کشاورزی، مزرعه یا حتی باغچه منزل خود را اندازه گیری کردید. و متوجه شدید که بیش از اندازه اسیدی است و محصولات مدنظر شما برای رشد بهتر به خاک دارای PH بیشتری نیاز دارند. می توانید با افزودن موادی به خاک باعث افزایش PH آن شوید. در این مورد استفاده از آهک پودری، هیدراته و یا گرانوله می تواند مفید واقع شود. اما کدام یک از این موارد؟
آهک پودری
آهک پودری عملکرد خوبی از خود در مورد افزایش PH خاک نشان می دهد و جذب آن نیز توسط خاک بهتر صورت می گیرد اما تنها عیب استفاده از آن دشواری پخش آن است چرا که می تواند باعث انسداد اپلیکاتور شود.
آهک گرانوله
هر چند که پخش آهک گرانوله نسبت به آهک پودری آسانتر است. اما عملکرد این نوع آهک برای تغییر PH چندان مناسب و تاثیرگذار نیست.
آهک هیدراته
این نوع آهک را بهتر است فقط در مورد زمین هایی که اسیدیته بسیار بالایی دارند مورد استفاده قرار داد. چرا که باعث افزایش زیاد PH خاک می شوند.
تنظیم PH خاک های قلیایی- استفاده از مواد آلی جهت کاهش PH خاک
استفاده از مواد آلی جهت تنظیم PH خاک های قلیایی گزینه بسیار مناسبی برای باغبانی به شیوه ارگانیک است. این روش می تواند به مرور زمان و در طی چند سال PH خاک را پایین بیاورد. البته از آنجایی که سرعت تاثیر گذاری با استفاده از این مواد بسیار پایین است اغلب در مورد باغچه ها و زمین های کوچک از این شیوه استفاده می کنند.
اما برای تنظیم PH خاک در این مورد یعنی در مورد خاک هایی که قصد کاهش PH آنها را دارید. برای این موضوع می توانید از گوگرد که اثربخشی آن در طی چند ماه قابل مشاهده است استفاده نمایید. علاوه بر این، بسته به مدت تاثیرگذاری مدنظر خود می توانید از سولفات آلومینیوم (Al2(SO4)3) نیز که اثرگذاری سریع تری نسبت به دو مورد قبل دارد. برای کاهش PH خاک زمین یا باغ خود استفاده کنید. اما دقت داشته باشید که در این مورد در صورت عدم عملکرد کنترلی ممکن است باعث اسیدی شدن بیش از حد خاک شده و مجدد به تنظیم PH خاک در جهت افزایش نسبی PH آن نیازمند شوید.