کاشت اسفناج

بازدید: 7,863 بازدید
آموزش کاشت اسفناج
4.6/5 - (63 امتیاز)

کاشت اسفناج و برداشت محصولی با کیفیت و با تناژ بالا از خواسته های تمامی کشاورزانی است که اسفناج کاشت می کنند و این امر محقق نمی شود مگر اینکه از نکات کاشت اسفناج و روش های کود دهی آن آگاه باشیم. اسفناج سبزی ای است که در فصل خنک سال کاشته می شود و اگر آن را در گرما کاشت کنید اقدام به گلدهی می کند و دیگر برگی تولید نمی شود و طبیعتا بازدهی خوبی نخواهد داشت. در این مطلب همراه آرمان بذر سپاهان باشید.

اسفناج با نام علمی  Spinacea oleracea L از پر خاصیت ترین سبزی های مورد مصرف است. این سبزی خواص بسیار زیادی دارد و در سبد غذایی مردم در سراسر دنیا جایگاه ویژه ای دارد. چین بزرگ ترین صادر کننده ی اسفناج به سراسر دنیاست که تقریبا 85 درصد از اسفناج جهان را تولید می کند. گیاه اسفناج بومی ایران بوده که توسط اعراب به اسپانیا منتقل شده و سپس در سراسر دنیا پراکنده شده.

اصول کاشت اسفناج

اسفناج را معمولا 6 هفته قبل از آخرین سرما کاشت می کنند. باید در هر 30 سانتی متر حدود 12 تا 15 اسفناج بکارید و عمق زمین باید حدود یک و نیم تا دو نیم سانتی متر باشد. هر گیاه نیز با یکدیگر باید حدود 7 تا 13 سانتی متر فاصله داشته باشند و اگر دمای محل زندگی شما بیش از حد کم نمی شود و یا بالاتر از 70 درجه فارنهایت نمی رود، احتمالاً این دانه ها در 5 الی 10 روز جوانه می زند.

زمين اسفناج بايد کاملاً نرم باشد و بذر کاشته شده به‌خوبى به ذرات خاک بچسبد. بنابراين قبل از کاشت بايد زمين را به‌وسيله ديسک و يا کولتيواتر خوب نرم کرد و بعد از کاشت غلطک زد. در كشت گلخانه‌اي طي زمستان از ارقامي كه داراي رشد سريع بوده و در مقابل شدت تابش و دماي كم حساسيتي نشان نمي‌دهند استفاده مي‌شود. ارقامي كه دير به گل مي‌روند و داراي رشد متوسطي هستند در كشت تابستانه از عملكرد بهتري برخوردارند . كشت‌هاي بهاره و پائيزه از نظر خصوصيات فيزيولوژيكي بين دو گروه قرار دارند.

نور مورد نیاز برای کاشت اسفناج

برای کاشت اسفناج به نور زیاد و مستقیم نیاز است. اسفناج معمولا در پاییز کاشت می شود و به همین دلیل نیز نور کمتری نسبت به گیاهانی که در بهار و تابستان کاشت می شوند دریافت می کند. پس باید سعی کنیم که آن ها را در قسمت هایی بکاریم که بیشترین حد ممکن نور به آن ها برسد و فواصل بین ردیف ها را بیشتر و تراکم بوته های اسفناج را کمتر در نظر بگیرید. 15 تا 30 سانتی متر فاصله بین گیاهان نیاز است تا بتوانند به خوبی رشد کنند و برگ های پهن و درشتی ایجاد کنند.

کاشت اسفناج
کاشت اسفناج

خاک مورد نیاز برای کاشت اسفناج

خاک مورد نیاز برای کاشت اسفناج باید حاوی بافت رسی و شنی باشد. بافت خاک نباید خیلی سبک یا خیلی سنگین باشد و بافت خاکی متوسط برای آن کافیست. خاک های سفت و آهکی از رشد مناسب ریشه ها جلوگیری می کنند، بنابرین بهتر است اسفناج را در خاک هایی حاصلخیز و نرم کاشت کنید. Ph مناسب برای رشد و نمو اسفناج حدودا خنثی تا مقداری اسیدی است. درجه ی ph بین شیش و نیم تا هفت برای رشد اسفناج مناسب است.

در گذشته تفکری وجود داشت که می گفت کاشت اسفناج در آب  بهتر است اما پس از مدتی ثابت شد که کاشتن گیاهان در خاک مناسب تر است و به یاد داشته باشید که این سبزیجات تا حد زیادی بلند می شوند و بعد شروع به گلدهی و تولید بذر می کنند. در صورتی که اسفناج وارد مرحله گلدهی شود و فاز زایشی را آغاز کند طعم تلخی خواهد گرفت که آن را غیر قابل مصرف میکند و بازار پسندی گیاه را کاهش می دهد.

دمای مناسب برای کاشت اسفناج

از آنجایی که گیاهان سردسیری در هوای سرد رشد قابل قبول تری در مقایسه با هوای گرم دارند و روز های کوتاه برای آن ها مناسب تر است، پس دمای آنها می تواند بین 35 تا 75 درجه فارنهایت باشد و بهتر است که این گیاهان را در پاییز بکارید. کاشت اسفناج در دمای ۲۰-۱۸ درجه سانتی گراد بهترین  بازدهی را دارد و در دمای کمتر از ۱۰ درجه سانتی گراد، رشد این گیاه کند می شود. در صورتی که گیاهان مقاوم شده باشند، می توانند دماهای انجماد تا کمتر از ۱۰- درجه سانتی گراد را تحمل کنند. دما همچنین می تواند روی کیفیت برگ تاثیر داشته باشد، یعنی دما های پایین باعث افزایش ضخامت برگ می شود، ولی اندازه و نرمی برگ را کاهش می دهند.

اگر روز های مناطق زندگی شما بیشتر از 13 تا 14 ساعت طول می کشد، از کاشت این گیاهان صرف نظر کنید. اگر در نواحی شمالی زندگی می کنید، می توانید دو بار در سال اسفناج بکارید و یکی در اوایل بهار و دیگری در در اواخر تابستان. در نواحی جنوبی معمولاً این گیاهان باید در دما های 28 درجه فارنهایت کاشته شوند و حتماً باید این محصولات را در فصل زمستان برداشت کرد.

تغذیه گیاه اسفناج

برای کاشت اسفناج باید خاک را غنی سازی کنید تا بتوانید حداکثر بازدهی و برداشت را داشته باشید. نتایج تحقیقات نشان می دهد که اسفناج به 90 تا 120 کیلوگرم نیتروژن قابل دسترس، 141 کیلوگرم فسفر و 110 کیلوگرم پتاسیم در هر هکتار دارد. این مقادیر بر مبنای نیاز کلی به مواد مغذی گیاه کامل محاسبه شده و فرض بر مصرف کود های سرک گرفته شده است. براساس نتایج تحقیقات و تجربه کشاورزان مقادیر کمتری از این میزان برای کشت های ارگانیک کافی است. نکته قابل توجه این است که گیاه اسفناج در فصول سرد سال کاشت می شود و رشد می کند و باید بدانیم که در خاک های سرد، میکروارگانیسم ها فعالیت کمتری دارند و آزاد سازی مواد مغذی ممکن است خیلی کندتر از مصرف گیاه باشد. همین که خاک گرم می شود، رهاسازی مواد غذایی ممکن است از نیاز گیاه فراتر رود.

سیستم ریشه ای گیاه اسفناج ضعیف است و برای جذب عناصر غذایی به خوبی پراکنده نشده است. در صورتی که گیاه اسفناج نتواند نیاز های غذایی خود را از طریق ریشه ها و خاک برطرف کند، شروع به نشان دادن علائم کمبود در برگ ها و ساقه های خود می کند. نیتروژن پر مصرف ترین و اصلی ترین عنصر برای گیاه اسفناج است. وزن تر و خشک گیاه با افزایش میزان نیتروژن داخل خاک با مصرف کود نیتروژن و افزایش نیتروژن در دسترس افزایش می یابد. اگر برگ های مسن زرد شوند یا بوته رنگ سبز پریده باشد باید قبل از افزودن نیتروژن وضعیت خاک را به لحاظ کمبود منیزیم بررسی کرد. زیادی نیتروژن سبب رسوب نیترات در گیاه می شود.

کمبود میزان منیزیم را میتوان با افزودن دولومیت، کود های منیزیمی به خاک یا برگپاشی سولفات منیزیم اصلاح کرد. جدول زیر به منظور تامین عناصر مورد نیاز خاک برای کاشت اسفناج تهیه شده است. با استفاده از کود های پیشنهادی در این جدول می توانید بیشترین بازدهی را از زمین خود بدست بیاورید. قبل از مصرف این کود ها بهتر است عناصر موجود در خاک را به وسیله ی آزمون خاک اندازه گیری کنید تا در صورت کمبود عنصری در خاک بتوانید آن را با مصرف کود تامین کنید.

 

زمان مصرف
طریقه مصرف
نوع کود
عناصر موجود در کود
آماده سازی زمین قبل از کاشت
خاکی
کود مایع مرغی تانسو
نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آمینو اسید
ابتدای رشد رویشی
آبیاری
هومی استار
هیومیک اسید، فولویک اسید، پتاسیم
2 تا 4 برگی
آبیاری/محلول پاشی
ان پی کا 20-20-20/سیفر استار
نیتروژن، فسفر، پتاسیم/آلژنیک اسید، ماده آلی، پتاسیم، آمینو اسید
ادامه ی رشد تا زمان برداشت
آبیاری اول/محلول پاشی/آبیاری دوم
گوگرد مایع تانسو/کلات میکرو تانسو/30-10-5 آرمافرت
گوگرد، پتاسیم/تمامی عناصر میکرو/ازت، فسفر، پتاسیم، عناصر میکرو، آمینو اسید، فولویک اسید

 

جهت خرید کود های پیشنهادی تولید شده توسط شرکت آرمان بذر سپاهان می توانید با ما تماس بگیرید.

نویسنده: مهندس نیلوفر مسیبی، کارشناس ارشد گیاهپزشکی

دسته بندی برنامه کودی گیاهان بلاگ
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

No products in the cart.

Return To Shop
ورود به سایت