مدت زمان جذب کود محلول پاشی

بازدید: 545 بازدید
مدت زمان جذب کود محلول پاشی
Rate this post

مدت زمان جذب کود محلول پاشی

محلول‌پاشی یکی از کارآمدترین روش‌های تغذیه گیاهان است که در آن عناصر غذایی به شکل محلول بر روی برگ‌ها و ساقه‌ها پاشیده می‌شود. این روش برای شرایطی که خاک قابلیت جذب مناسبی ندارد یا نیاز به تامین سریع عناصر غذایی در گیاه است استفاده می گردد. در این مقاله به بررسی مدت زمان جذب کود محلول‌پاشی، مزایای آن، باید و نبایدها و همچنین راه‌های افزایش میزان جذب خواهیم پرداخت.

مدت زمان جذب کود محلول پاشی
مدت زمان جذب کود محلول‌پاشی چقدر است؟

جذب کود از طریق برگ‌ها به نوع عنصر غذایی، ساختار برگ، شرایط محیطی (دما، رطوبت و …) و فیزیولوژی گیاه بستگی دارد. به‌طور کلی، مدت زمان جذب کود محلول‌پاشی از طریق برگ‌ها بین ۲ تا ۶ ساعت پس از اعمال کود است. نیتروژن به دلیل حل‌پذیری بالا معمولاً سریع‌تر از سایر عناصر جذب می‌شود. عناصر میکرو مانند آهن، روی و منگنز ممکن است به زمان بیشتری برای جذب نیاز داشته باشند، اما این مواد به راحتی از طریق برگ‌ها وارد گیاه می‌شوند.

مزایای کود محلول‌پاشی

جذب سریع و کارآمد: کود محلول‌پاشی مستقیماً از طریق برگ‌ها جذب می‌شود، که به گیاه امکان می‌دهد عناصر غذایی را سریع‌تر از روش‌های خاکی دریافت کند. این امر در مواقع بحرانی، مانند رفع کمبود یک عنصر غذایی، بسیار مهم است.
تامین عناصر غذایی گیاه در شرایط نامناسب خاک: هنگامی که خاک شرایط مناسبی برای جذب عناصر غذایی ندارند، مثلا خاک شور است یا در محدوده نامناسبی از pH قرار دارد، محلول‌پاشی راه حلی عالی برای تأمین نیازهای غذایی گیاهان است. این روش به رفع سریع کمبود عناصر غذایی کمک می‌کند.
کاهش خطر اتلاف عناصر غذایی: در محلول‌پاشی، عناصر غذایی مستقیماً به گیاه می‌رسد و خطر شستشوی مواد در اثر باران یا آبیاری کاهش می‌یابد. همچنین، کودهای محلول‌پاشی به دلیل کمترین تماس با خاک، از هدر رفت مواد غذایی جلوگیری می‌کنند.

عوامل موثر در جذب کود محلول پاشی

زمان مناسب محلول‌پاشی :برای افزایش جذب، باید محلول‌پاشی در زمان مناسب انجام شود. بهترین زمان برای محلول‌پاشی ساعات اولیه صبح یا غروب است، زمانی که دما کمتر و رطوبت بیشتر است. این شرایط باعث کاهش تبخیر و افزایش مدت زمان ماندگاری محلول روی برگ‌ها می‌شود.
انتخاب کود مناسب: محلول‌پاشی کودی باید متناسب با نیاز گیاهان، مرحله رشدی گیاه و شرایط محیطی صورت پذیرد.
استفاده از آب با کیفیت: آب مورد استفاده در محلول‌پاشی باید تمیز و بدون املاح سنگین باشد. استفاده از آب با کیفیت مناسب به جذب بهتر مواد مغذی کمک می‌کند.
محلول‌پاشی در دمای مناسب: در دمای بالا و زیر نور مستقیم خورشید، محلول به سرعت تبخیر می‌شود و کارایی محلول پاشی کاهش می‌یابد. همچنین، این شرایط ممکن است باعث سوختگی برگ‌ها شود. دمای مناسب در هنگام محلول پاشی به افزایش کارایی کود کمک می کند.
عدم ترکیب کودهای ناسازگار: برخی کودها ممکن است به دلیل ناسازگاری شیمیایی با یکدیگر رسوب کنند یا باعث سوختگی گیاه شوند. همیشه باید از دستورالعمل‌های سازنده کود پیروی کنید.
محلول‌پاشی در هوای آرام: وزش باد باعث پراکندگی محلول و عدم یکنواختی در پاشش مواد غذایی می‌شود، بنابراین در روزهای بادخیز نباید محلول‌پاشی انجام شود.
استفاده از سورفکتانت ها: افزودن سورفکتانت ها به محلول کودی باعث کاهش کشش سطحی مایعات و پخش بهتر و یکنواخت تر کود بر روی گیاه می شود در نتیجه کود بهتر روی سطح برگ‌ها باقی می ماند، عناصر غذایی جذب بیشتری در گیاه خواهند داشت و مدت زمان جذب کود محلول‌پاشی کاهش می یابد. صابون محلول پاشی تانسو سورفکتانتی است که به منظور افزایش جذب عناصر غذایی از طریق برگ ها فرموله شده است. این محصول با حذف کشش سطحی به توزیع یکنواخت قطرات در سطح برگ کمک می کند، در نتیجه کارایی کودها و سموم دفع آفات را افزایش می دهد، از بروز لکه های آفتاب سوخته روی برگ ها جلوگیری می کند و با تمیز کردن برگ ها سطح فتوسنتز را بالا می برد. صابون محلول پاشی تانسو با طیف وسیعی از کودها، قارچکش ها و آفت کش ها سازگار است و به راحتی با آنها مخلوط می شود.
کاربرد کودهای کلاته شده: کاربرد کودهایی به فرم کلاته دسترسی گیاه را به عناصر غذایی مختلف به ویژه ریزمغذی هایی مانند آهن، مس، منگنز، منیزیم، بور و روی در شرایط نامساعد بیشتر می کند تا به راحتی توسط گیاهان جذب شوند و مدت زمان جذب کود محلول‌پاشی کاهش یابد.
ترکیب کود با عوامل کلات کننده: کاربرد عوامل کلات کننده مانند فولویک اسید و آمینواسید به همراه سایر کودها باعث افزایش جذب و کاهش مدت زمان جذب عناصر غذایی در هنگام محلول پاشی می شود و مدت زمان جذب کود محلول‌پاشی را کاهش می دهد.
رعایت pH محلول: pH محلول باید به‌گونه‌ای تنظیم شود که جذب مواد غذایی بهینه باشد. با افزودن مواد تنظیم‌کننده pH ، می‌توان شرایط بهتری برای جذب فراهم کرد.
استفاده از غلظت مناسب: در هنگام کوددهی، استفاده از غلظت‌ مناسب باعث افزایش کارایی می شود. برای کوددهی باید دقیقاً بر اساس نیاز گیاه و دستورالعمل سازنده عمل کرد.

مدت زمان جذب کود محلول پاشی
نتیجه‌گیری

محلول‌پاشی روشی کارآمد برای تأمین سریع عناصر غذایی در گیاهان است، به‌ویژه زمانی که گیاهان از طریق ریشه نمی‌توانند به اندازه کافی مواد غذایی را جذب کنند. رعایت اصول محلول‌پاشی، از جمله انتخاب زمان و مواد مناسب، می‌تواند به جذب بهتر و افزایش عملکرد گیاه کمک کند. با در نظر گرفتن بایدها و نبایدها و بهره‌گیری از راهکارهای افزایش جذب، می‌توان مدت زمان جذب کود محلول‌پاشی را کاهش داد.

بیشتر بخوانید: کود مقاوم کننده به آفات و بیماری ‌ها

دسته بندی بلاگ
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

No products in the cart.

Return To Shop
ورود به سایت