Table of Contents
Toggleانواع کود ارگانیک و مزایای استفاده از آن
کود ارگانیک چیست؟
یکی از مسائل مهم در دنیای امروز، تهیه غذای ارگانیک است. طبق این روند کود های آلی در حال تبدیل شدن به گزینه اول برای استفاده در کشاورزی برای اکثر افراد است که به طور گسترده برای تولید انواع میوهجات و سبزیجات مورد استفاده قرار می گیرد. کود ارگانیک همان کود دامی و گیاهی است. اگر بخواهیم تعریف ساده ای از کود ارگانیک داشته باشیم همان کمپوست ساخته شده از ضایعات حیوانات یا بقایای حیوانات و گیاهان را کود ارگانیک می گویند. عناصر غذایی موجود در کود آلی بیشتر حالت غیر آلی دارد که مستقیما توسط گیاه نمی تواند جذب و مورد استفاده قرار گیرد. لازم است این مواد توسط میکروارگانیسم ها تجزیه و آزاد شود و به مرور توسط گیاه مورد استفاده قرار گیرد.
کمپوست ساخته شده از ضایعات حیوانات یا بقایای حیوانات و گیاهان را کود ارگانیک می گویند.
انواع کود ارگانیک
این کود ها از مواد گیاهی، مواد معدنی، حیوانات و غیره به دست می آیند.
کود ارگانیک ظرفیت نگهداری آب در خاک را بالا می برد.
1) کود های ارگانیک حیوانی:
- پودر استخوان: پودر استخوان حاوی مقادیر زیادی فسفر و کلسیم است و مقداری نیتروژن نیز دارد که می تواند به رشد گل و گیاه کمک کند و سبب افزایش عملکرد شود.
- پودر خون: این کود به صورت خشک شده است و حاوی مقادیر زیادی نیتروژن است که نیتروژن آزاد شده از آن باعث افزایش سرعت رشد و به گل رفتن گیاه می شود و به عنوان دفع کننده طبیعی آفات نیز محسوب می شود. اما باید کمتر مورد استفاده قرار گیرد، در غیر این صورت سبب سوختگی گیاه می شود.
- کود حیوانی: این کود می تواند به حفظ رطوبت خاک کمک کند و ظرفیت نگهداری رطوبت را بالا ببرد. همچنین تهویه خاک را بالا می برد، ضمن این که می تواند مواد مغذی را برای گیاه تامین کند.
کنجاله ماهی: کنجاله ماهی کودی است که جزء آزاد کننده های سریع مواد مغذی می باشد و این کود ارگانیک حاوی مقادیر زیادی ازت آلی، فسفر و کلسیم است. کنجاله ماهی باعث بهبود سلامت خاک، افزایش باروری و رشد گیاه می شود.
کود ارگانیک باعث تسریع و افزایش گلدهی می شود.
پودر صدف: کود ارگانیک پودر صدف حاوی پوسته یا استخوان شکسته شده صدف و خرچنگ است. این ترکیبات حاوی مقادیر زیادی کلسیم، فسفر و سایر عناصر معدنی کمیاب هستند. این ترکیات به شکوفایی گل و رشد قوی ریشه کمک می کنند و همچنین وجود کیتین در آن می تواند از شیوع برخی آفات جلوگیری کند.
2) کودهای ارگانیک گیاهی:
- کمپوست: کمپوست سرشار از مواد مغذی است که می تواند سبب بهبود بافت خاک و افزایش حاصلخیزی خاک شود. با افزودن این کود ارگانیک خاک می تواند برای مدت طولانی آب را در خاک نگهداری کند.
- کنجاله یونجه و سویا: این کود organic حاوی مقادیر زیادی فسفر و نیتروژن هستند و پی اچ خنثی دارد. کنجاله سویا یک افزودنی کاربردی برای دریافت نتایج با دوام و اثر طولانی مدت در خاک هستند.
- کود عصاره جلبک دریایی: جلبک دریایی کود آزاد کننده فوری و منبعی عالی برای تامین روی و آهن مورد نیاز گیاهان است. این کود برای گیاهانی که به پتاس زیاد نیاز دارند نیز بسیار عالی است.
پودر دانه پنبه: پودر دانه پنبه منبع غنی از نیتروژن و مقدار کمی فسفر و پتاسیم است. این کود ارگانیک برای چمن بسیار عالی است. این ماده عمدتا برای پوشاندن خاک باغ جهت تنظیم محیط خاک مورد استفاده قرار می گیرد.
کود organic با محیط زیست سازگار است.
3) کود ارگانیک معدنی:
- گرین سند یا ماسه سبز دارای رنگ سبز زیتونی حاوی گلوکونیت است این کود یک منبع عالی برای عناصری چون آهن، پتاسیم و منیزیوم است. استفاده از آن به تحریک گلدهی و باروری درختان میوه کمک می کند. ریزوسفر را بهبود می دهد و باعث بهبود جریان آب در خاک می شود.
- صخره های فسفاته: فسفات از سنگ های معدنی و خاک رس استخراج می شود. این صخره ها حاوی بیشتر از 30 درصد فسفات به همراه مقادیر زیادی عناصر ریز مغذی هستند که به خوبی گیاه را تغذیه می کنند و موجب افزایش اسیدیته خاک می شوند.
مزایای استفاده از کود ارگانیک
- افزایش راندمان مواد مغذی و مواد آلی موجود در خاک
- بهبود حرکت آب در خاک و تغذیه میکروب های مفید موجود در خاک
- بهبود بافت خاک، افزایش حاصلخیزی خاک، بهبود زهکشی و هوادهی
- افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصول از طریق تامین مواد مغذی مورد نیاز گیاه
- افزایش کیفیت و ماندگاری محصول
- عدم آلودگی محیط زیست و سازگاری با محیط زیست
نکات مهم در خصوص استفاده از کود ارگانیک
قبل از استفاده از این انواع کود باید توسط میکروارگانیسم ها تجزیه شوند برای تجزیه به مقادیر کافی آب و دمای مناسب نیاز دارند.
اثر کود ارگانیک بسیار بیشتر از کود شیمیایی است اما لازم است صبور باشید تا جمعیت میکروبی کار خود را آغاز کند تا کود آلی سریعتر و کارآمدتر عمل کند.
نتیجه گیری کلی در خصوص استفاده از کود ارگانیک
- با استفاده از این انواع کود شرکت آرمان بذر سپاهان می توانید خاکی حاصلخیز داشته باشد که برای گیاهان شما مفید است و می تواند به توسعه حشرات و میکروارگانیسم های مفید در باغ کمک کند.
- با استفاده از این کود ها کمیت و کیفیت محصول بالا می رود و نیاز به استفاده از کود های گران قیمت که محیط زیست را نیز آلوده می کنند کاهش می یابد.
https://agfuse.com/article/type-of-organic-fertilizer
اثرات استفاده از کود ارگانیک بر خواص و ویژگی های خاک
یکی از نگرانی های اصلی در کشاورزی پایدار کاهش محتوای مواد آلی خاک است. بنابراین روش های مدیریتی که بتواند مواد آلی خاک را افزایش دهند یک روش مطلوب جهت بهره وری از خاک تلقی می شوند. با استفاده مکرر از کود ارگانیک و کود های دامی مانند کود گاوی می توان مواد آلی خاک را افزایش داد. اثرات کود دامی بر پی اچ خاک متغیر است (تنظیم ph خاک). استفاده مکرر از کود های ازته مانند کود 20 20 20 می تواند سبب اسیدی شدن خاک در طی فرآیند نیتریفیکاسیون شود، در حالی که استفاده از کود ارگانیک می تواند به بافر کردن خاک کمک کند.
کود کشاورزی هایی که از نظر میزان مواد آلی فقیر باشد و دارای مقادیر زیادی نیتروژن آمونیوم باشد در زمان کاهش اکسید شدن آمونیوم به نیترات می تواند سبب کاهش پی اچ خاک شود. والن و همکاران گزارش کردند که تاثیر کود دامی بر پی اچ خاک به منبع کود و خصوصیات خاک بستگی دارد.
محتوای مواد آلی خاک شاخصی جهت تعیین کیفیت و حاصلخیزی خاک می باشد. میزان مواد آلی خاک بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن از جمله توانایی بافر خاک، تنوع زیستی و فعالیت های بیولوژیکی موجود در خاک موثر است. با توجه به اثرات مثبت مواد آلی روی عملکرد خاک لازم است میزان مواد آلی خاک در حد مناسب نگه داشته شود. وجود مواد آلی به بهبود بافت خاک کمک می کند و می تواند احتمال کامپک شدن خاک را کاهش دهد.
نقش کود ارگانیک در کشاورزی
با توجه به این مواد غذایی ارگانیک سالم تر به نظر می رسند، تقاضا برای مواد غذایی ارگانیک روز به روز بیشتر می شود. استفاده از کود های غیر آلی سبب از بین رفتن بافت و ساختار خاک می شود که به دنبال خود سبب فرسایش و اسیدی شدن خاک و در نهایت از دست رفتن مواد مغذی می شود. همه این ها سبب کاهش عملکرد محصول در نتیجه تخریب خاک و عدم تعادل مواد غذایی می شود.
تحقیقات نشان می دهد خاکی که با کود ارگانیک تغذیه شده است دارای مواد آلی بالاتر، تراکم و فشردگی کمتر، تخلخل و هدایت هیدرولیکی بالاتر و پایداری بیشتری دارد و در نهایت همه این موارد سبب می شود تا خاک از حاصلخیزی بیشتری برخوردار باشد. بنابراین یکی از مهمترین مزایای استفاده از کود ارگانیک و آلی توانایی حفظ یا افزایش سطح مواد آلی خاک می باشد.
پاور و دوران گزارش کردند که در خاک هایی که کود ارگانیک دریافت کردند میزان فعالیت میکروبی و مواد آلی بالاتر بود. وجود مواد آلی بیشتر پتانسیل معدنی سازی ازت را در مقایسه با خاک هایی که کود های تجاری دریافت کردند را افزایش داد. به طور کلی گزارش شده است که میزان ماده خشک سبزیجاتی که کود ارگانیک دریافت کردند بالاتر بود، بنابراین توصیه می شود برای حفظ خواص خاک و افزایش بهره وری خاک از کود ارگانیک یا ترکیبی از کود ارگانیک و مصنوعی استفاده شود تا نتایج مطلوب حاصل شود. البته این موارد میتواند مشابه علت میوه ندادن درخت باشد که در مقاله ای جدا به آن پرداخت شده است.
اثر مثبت کود ارگانیک بر محیط زیست
استفاده از کود شیمیایی اثر مهمی در حفظ کیفیت و باروری خاک دارد اما مصرف بیش از حد کود شیمیایی می تواند سبب ورود آلودگی به محیط زیست، هدر رفتن سرمایه و انرژی شود. ورود این آلودگی ها به داخل آب و مواد غذایی می تواند احتمال بروز امراض مختلف مانند انواع سرطان ها، مسمومیت هایی غذایی را افزایش دهد و همچنین می تواند اثر سوء روی ژنتیک افراد و رشد جنین داشته باشد. متاسفانه با توجه به این که در داخل کشور به کود های شیمیایی یارانه تعلق می گیرد مصرف این کود ها افزایش یافته است. استفاده بی رویه سموم سبب آلوده شدن آب های زیرزمینی می شود.
لازم است برای جلوگیری از ورود خسارت به محیط زیست از کود هایی مانند کود ارگانیک و بیولوژیک استفاده شود. چون این کود قادرند به تدریج مواد غذایی را در اختیار گیاه قرار دهند و با توجه به طبیعی بودنشان به راحتی تجزیه می شوند بدون این که محیط زیست را آلوده کنند. همچنین در کنار استفاده از کود ارگانیک، کمپوست و ورمی کمپوست لازم است از تناوب زراعی و سیستم بدون شخم به ویژه در منطقه هایی که آب و هوای خشک دارند استفاده شود.
مضرات استفاده از کود ارگانیک
استفاده از کود ارگانیک و کود های شیمیایی نقش مهمی در تعیین خصوصیت خاک دارند. اما استفاده از کود های معدنی اثرات نامطلوب تری روی خاک داد. کود ارگانیک در کنار مزایایی که دارند معایبی هم دارند یکی از معایب کود ارگانیک این است که اغلب سطح مواد مغذی در این کود ها کم است. علاوه بر این مواد مغذی موجود در این کود ها به تدریج آزاد می شود و این امر سبب می شود تا اثر چشمگیری که کود شیمیایی روی محصول دارد را با استفاده از کود ارگانیک مشاهده نکنید، چون استفاده از کود ارگانیک یک روند است به این معنی که در دراز مدت شما می توانید اثر مطلوب ببینید.