آبیاری بعد از کود دهی یکی از مراحل حیاتی در مدیریت کشاورزی است که نیاز به دقت و توجه دارد و به منظور افزایش بهرهوری و سلامت گیاهان انجام می پذیرد. با در نظر گرفتن نوع کود، نوع خاک، و شرایط اقلیمی، می توان روش و زمانبندی مناسبی برای آبیاری انتخاب کرد. این کار جذب عناصر غذایی در گیاهان را بهبود می بخشد و به حفظ سلامت و بهره وری محصولات کمک می نماید. در ادامه، توضیحات مفصلی در مورد اهمیت، روش ها، و نکات آبیاری پس از کود دهی ارائه می شود.
کودهای گرانوله (آهسته رهش) چیست؟
برخی کود ها آهسته رهش هستند و فقط با گذر زمان و آبیاری های پیوسته و منظم فعال می شوند و نیاز غذایی گیاهان را فراهم می کنند. کود های گرانوله، جامد و توده مانند هستند و به صورت سطحی بر روی خاک پاشیده می شوند. این نوع کودها به آرامی تجزیه می شوند و از این رو اثر آن ها می تواند تا 9 ماه باقی بماند و از مزیت طول عمر برخوردارند. این کود ها براساس میزان ماندگاری به دو دسته تقسیم می شوند.
کود های گرانوله پوشش دار: مدت زمان تجزیه این نوع کود های گرانوله بین دو تا نه ماه است و در نهایت دوبار در طول فصل رشد کاربرد دارند.
کود های گرانوله بدون پوشش: این نوع کود های گرانوله نسبت به نوع پوشش دار سریع تر تجزیه می شوند، دو تا چهار هفته دوام دارند و ارزان ترند.
بیشتر کودهای محلول در آب بر اثر بارندگی به راحتی از خاک خارج می شوند در صورتی که کودهای گرانوله معمولا فقط پس از آبیاری تجزیه می شوند و مدت طولانی تری در خاک باقی می مانند. هر دو نوع کود روکش دار و بدون روکش گرانوله هنگامی که به درستی در نسبت و مکان مناسب اعمال شود، شسته نمی شوند و در نتیجه سازگاری بالایی با محیط زیست دارند. در کود های گرانوله ظرف 24 ساعت پس از مصرف در خاک باید آبیاری صورت پذیرد، اما بهترین حالت این است که فوراً آبیاری بعد از کود دهی صورت پذیرد. پس از آبیاری اولیه، می توانید سه روز دیگر صبر کنید و بار دیگر آبیاری انجام دهید. فرآیند آبیاری به فعال شدن و تجزیه کود کمک می کند و در نتیجه باعث آزاد شدن عناصر غذایی می شود. اگر آبیاری انجام نشود، کود ممکن است بی اثر و خاموش بماند. از طرفی چنانچه آبیاری بعد از کود دهی صورت نپذیرد، ممکن است گیاهان در معرض خطر گیاهسوزی قرار بگیرند. هنگام استفاده از کود های گرانوله، بهتر است صبح زود قبل از بیرون آمدن آفتاب آبیاری کنید.
اهمیت آبیاری بعد از کود دهی
افزایش جذب کود: آبیاری به حل شدن کود در خاک کمک میکند، به طوری که عناصر غذایی می توانند به ریشه گیاهان برسند. کود های محلول در آب مانند نیترات ها به راحتی در آب حل می شوند و با آبیاری مناسب، به عمق ریشه نفوذ می کنند.
جلوگیری از گیاهسوزی: برخی کودها، به خصوص کودهای شیمیایی، در صورت تماس مستقیم با ریشهها یا برگ ها می توانند باعث گیاه سوزی یا آسیب به گیاه شوند. آبیاری باعث پخش و رقیق شدن کود در خاک میشود و از تماس مستقیم آن با گیاه جلوگیری میکند.
روشهای آبیاری بعد از کود دهی
آبیاری قطرهای: این روش یکی از کارآمد ترین روشها برای آبیاری پس از کود دهی است. آبیاری قطرهای به تدریج آب و کودهای موجود در مسیر آبیاری را به ریشه گیاه می رساند و از شستشوی سریع کود ها جلوگیری می کند.
آبیاری سطحی: این روش شامل پخش آب در سطح زمین است. اگرچه این روش برای برخی محصولات مناسب است، اما ممکن است به دلیل شستشوی سریع کود، کارایی کمتری داشته باشد.
آبیاری بارانی: این روش مشابه باران طبیعی است و می تواند به توزیع یکنواخت آب و کود در سطح خاک کمک کند. با این حال، باید به تنظیم شدت آبیاری توجه کرد تا از فرسایش خاک و شستشوی بیش از حد کود جلوگیری شود.
نکات مهم در آبیاری بعد از کود دهی
زمان بندی مناسب: بهترین زمان برای آبیاری پس از کود دهی بلافاصله پس از پخش کود است. این کار به جلوگیری از تبخیر سریع کود و بادبردگی و همچنین جذب کامل عناصر غذایی کمک میکند.
مقدار آب: میزان آب مورد نیاز بسته به نوع خاک، نوع کود، و نوع گیاه متفاوت است. معمولاً خاک های شنی نیاز به آبیاری بیشتر دارند در حالی که خاک های رسی نیاز به آبیاری کمتری دارند.
دوره آبیاری: در مناطقی با آب و هوای خشک، آبیاری مکرر پس از کود دهی ضروری است. در مناطقی با بارش های منظم، ممکن است نیازی به آبیاری زیاد نباشد.
اجتناب از آبیاری سنگین: آبیاری بیش از حد می تواند منجر به شستشوی کود ها به عمق خاک و خارج شدن از دسترس ریشه ها شود. از آبیاری سنگین پرهیز شود و به جای آن، آبیاری به صورت ملایم و پیوسته صورت پذیرد.
آرمان بذر سپاهان با بیش از 15 سال سابقه در تولید و واردات کود های ارگانیک و شیمیایی، با کیفیت ترین کودها را مطابق با استاندارد جهانی در اختیار کشاورزان قرار می دهد. برای اطلاع بیشتر می توانید با کارشناسان آرمان بذر سپاهان مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: علت رشد نکردن بوته خیار